A 21. századi nőgyógyászati műtéti technikák igen fejlettek. Egy adott betegségnek több operatív megoldása is elérhető, sőt igazán megterhelő nagyműtétek is végezhetők a beteg számára a legkisebb megterhelés mellett.

 

Beavatkozások

Magyar nevén hastükrözés, mely során apró 1-2 cm-es metszéseket ejtünk a hasfalon. A hasüreget gázzal fújjuk fel, kamerát vezetünk be, mely segítségével pontosabb diagnózist kaphatunk, adott esetben port (nyílás) segítségével a legtöbb betegséget operálni is tudjuk. A leggyakrabban cystákat, myomákat, endometriosist operálhatunk ilyen módszerrel, azonban akár a teljes méhet is el lehet távolítani vele. Előnye, hogy a hasat nem kell megnyitnunk, így a műtéti trauma jelentősen csökken, a betegek 1-3 nap után hazamehetnek a kórházból, felépülésük sokkal könnyebb.

Magyar nevén méhtükrözés, mely során egy kamerát vezetünk a méhnyakon át a méhüregbe. A módszer mind diagnosztikus, mind terápiás is lehet. A módszerrel számos méhen belüli, vagy méhüreget torzító elváltozás operálhatóvá válik, ilyenek például a méhüreget torzító myomagöbök, polypok, sövények. Gyógyszeresen uralhatatlan vérzészavar esetén lehetőség nyílik ún. hysteroscopos endometrium ablatiora is, mely a méheltávolítás elkerüléséhez vezethet.

Különböző hasfalon ejtett metszések segítségével, az összes nőgyógyászati szerv operálható, legtöbbször onkológiai műtétek kapcsán kényszerülünk a has megnyitására, azonban előfordulhat olyan műtéti szituáció mikor más kórképek is a has megnyitását teszik szükségessé, laparoscoppal nem operálhatóak.

A hüvelyi műtétek szintén nagyműtétnek számítanak, leginkább a kismedence szervek süllyedéses kórképeire jelenthetnek megoldást. Ilyen például a hólyagsérv (cystokele), mely erőlködésre megjelenő vizeletcsepegést okozhat, végbélsérv (rectokele), a méh teljes süllyedése, kifordulása. Az egyszerű hüvelyplasztikától, (mely nem plasztikai műtét) a hüvelyi méheltávolításig elég terjedelmes műtéti skálával rendelkezünk.

Egynapos beavatkozások, a páciens a műtét napjának estéjén otthonába távozhat. Ilyen műtét a vérzészavar miatt végzett egészségügyi küret (melyet napjainkban gyakran egészítünk ki diagnosztikus méhtükrözéssel),az abortusz, elhalt terhesség műtéti eltávolítása, Bartholin tályog megnyitása, különböző elváltozások kimetszése, kóros méhnyakrák szűrés esetén szövettani mintavétel (LEEP-conisatio), mely gyakran terápiás is.

Previous
Next